Signes d’alerta per al professorat
- Hi ha una discrepància entre capacitat de l’alumne/a i el seu rendiment en els estudis. Pot semblar una persona poc treballadora, desordenada, discreta, desinteressada i fins i tot conflictiva,…
- Tenen dificultats lingüístiques (sobretot fonològiques): formar rimes, descompondre mots en síl•labes. Sovint deformen paraules, ometen, confonen i substitueixen sons, els costa discriminar la síl•laba tònica.
- Tenen dificultats en l’ús del temps: matí/ tarda/ nit, avui/ demà,… Confusions en l’ordre i la seqüència: dies de la setmana, mesos de l’any, etc.
- Apareixen trastorns en processos maduratius, com ara la percepció, la psicomotricitat i l’atenció. Traç insegur, problemes d’orientació (dreta/ esquerra,…), dificultat per seguir un ritme, etc.
- Falta d’habilitat en àrees instrumentals bàsiques: errors en el càlcul. Els costa l’automatització dels aprenentatges.
- Presenten problemes per utilitzar la memòria de forma eficaç: “el que saben avui no ho recorden demà”
- Tenen problemes en l’organització de les activitats quotidianes i del treball: s’obliden els llibres, per exemple.
- Els costa dur a terme diverses ordres si les reben totes seguides.
- Poden caure repetides vegades en els mateixos errors ortogràfics moments després d’haver-los corregits.
- Necessiten més temps que la resta d’alumnes per ordenar les dades i acabar els treballs i els exàmens. El tipus de lletra, la qualitat de les fotocòpies, la disposició de la informació de la pissarra, tenen més importància que per als altres alumnes.
- Es cansen abans i perden la concentració més fàcilment. La distribució racional de treballs i exàmens els és fonamental.
- Les matèries que es basen en l’estudi dels apunts de classe els suposen un greu desavantatge, ja que els seus apunts solen ser poc clars o incorrectes.
Text de “Lletraferit – Butlletí de l’Associació Catalana de Dislèxia i altres dificultats específiques”.